Lucrari de instalatii sanitare si termice executate in judetul Covasna

 

1. Instalatiilor sanitare din cladiri :

  • de locuit si social-culturale;

  • administrative, laboratoare, cladiri similare din industrie - grupuri sanitare, etc.- care folosesc apa potabila.

2. Retelelor exterioare de alimentare cu apa, cuprinse intre bransamentele instalatiilor interioare de alimentare cu apa si statiile de ridicare a presiunii din ansamblurile de cladiri sau retelele de distributie pentru alimentarea cu apa ale localitatilor in cazul in care aceestea au debit si presiune necesara;

3. Retelelor exterioare de canalizare din ansamblurile de cladiri, cuprinse intre racordurile instalatiilor interioare de canalizare si colectoarele principale de canalizare ale localitatilor sau statiile de tratare a apelor uzate ale ansamblurilor de cladiri.

   

Instalatii termice in judetul Covasna :

  • instalatii termice complete cu centrale termice sub 400 KW

  • instalatii termice cu cazane pe combustibil solid

  • instalatii termice cu cazane pe peleti

  • instalatii termice cu panouri solare

  • instalatii termice cu pompe de caldura

 

Instalare centrale termice

Proiectarea si realizarea instalatiei de alimentare cu gaz, precum si instalarea si punerea in functiune a centralei pot fi facute doar de societati comerciale autorizate de ANRGN pentru a efectua lucrari in instalatii de gaz.

Instalarea se poate face si in exteriorul cladirilor, dar cel mai obisnuit mod de instalare este in interiorul lor. La instalarea in exterior nu exista limitari, insa circuitele trebuie sa foloseasca agenti termici rezistenti la inghet.

 

Instalare centrale termice in exterior

 

La instalarea in interiorul cladirilor apar o serie de probleme. Flacara arzatoarelor produce zgomot. Este nevoie de o instalatie de cos de fum pentru evacuarea gazelor de ardere. Daca cosul sau tubulatura spre el nu sunt etanse, in camera se pot degaja gaze de ardere toxice. Daca puterile necesare sunt mari, centralele se pot instala doar in camere cu regim de sala a cazanelor.

In cazul centralelor cu camera de ardere deschisa, aerul consumat din incinta in care este instalata centrala este inlocuit prin infiltratiile de aer din exterior, iar la incinte mici chiar prin orificii neobturabile prevazute special in acest scop. Aerul intrat de afara este rece, producand disconfort. Camera de ardere nefiind etansa, din ea se pot infiltra gaze de ardere in camera, viciind atmosfera. De asemenea, se pot infiltra componente nearse (gaz combustibil, vapori de combustibil lichid), care in concentratii mari pot determina explozii.

In cazul camerelor de ardere etanse, tirajul fortat necesar in acest caz este realizat cu ventilatoare care consuma curent electric al carui cost nu este neglijabil.

Toate aceste dezavantaje se pot evita la amplasarea centralelor pe perete in aer liber, insa trebuie luate masuri pentru evitarea inghetului. Solutia recomadata este folosirea ca agent termic a unui lichid antigel. Alte solutii propuse, ca asigurarea unei circulatii minime sau porniri-opriri de scurta durata nu sunt eficiente in cazul unei defectiuni pe reteaua electrica sau cea de gaz. In cazul centralelor pe combustibil lichid trebuie folosit un combustibil al carui punct de congelare este sub temperatura minima admisa (petrol sau motorina, nu se pot folosi combustibil lichid usor sau pacura).

 

Instalarea in interiorul cladirilor

 La instalarea in interior, centralele termice pot fi montate numai in incaperi in care nu exista pericol de incendiu, explozie sau intoxicare (asfixiere) a utilizatorilor cu gaze combustibile sau gaze de ardere. Centralele termice cu o putere mai mare de 0,1 Gcal/h pot fi amplasate doar in incaperi cu destinatia exclusiva de sala a cazanelor. Cele cu puteri mai mici pot fi amplasate si in incaperi cu alte destinatii, daca se asigura aerul necesar arderii, ventilatia, evacuarea totala a gazelor de ardere in atmosfera si exista suprafete vitrate sau panouri cu suprafata suficienta, care sa cedeze la o suprapresiune de 1180 Pa si sa fie orientate spre exterior. Suprafata vitrata trebuie sa fie de 0,03 m2 pentru constructiile din beton armat, respectiv de 0,05 m2 pentru constructiile din caramida pentru fiecare m3 de volum al incaperii. Daca sunt montate detectoare de gaz (acest lucru este obligatoriu daca suprafetele vitrate sunt din sticla mai groasa de 4 mm sau de constructie speciala – geam securizat, termopan) suprafata vitrata poate fi redusa la 0,02 m2 pentru fiecare m3 de volum al incaperii.

   

Pentru amplasarea centralelor cu camera de ardere deschisa trebuie indeplinite conditii suplimentare: nu pot fi amplasate in bai, iar volumul camerei trebuie sa fie de 15 m3 pentru fiecare m3N de debit de gaz instalat, dar minim 7,5 m3 la bucatarii si 18 m3 la restul camerelor. Pentru asigurarea aerului necesar arderii trebuie prevazuta o priza neobturabila de aer proaspat de dimensiuni corespunzatoare. Centrala termica trebuie racordata la un cos de fum izolat, corespunzator diametrului de evacuare al centralei. Racordul la cos se poate realiza din racord flexibil din aluminiu sau inox, avand o lungime de cel mult 3 m. Daca lungimea racordului este mai mare de 1 m, el trebuie sa asigure o panta de 8 % pana la cos. Conditiile suplimentare (volum, cos) sunt foarte greu de indeplinit in apartamentele din blocurile vechi de locuinte din Romania, solutia recomandata in acest caz fiind cea cu centrala cu camera de ardere inchisa.

  

Evacuarea gazelor de ardere de la instalatiile cu camera de ardere inchisa direct in exterior, prin perete (prin cosuri „ventuza”), este discutabila in cazul in cazul constructiilor cu mai multe etaje, gazele de ardere putandu-se infiltra in apartamentele de la nivelurile superioare. In Ungaria acest lucru este interzis in cazul blocurilor inalte de locuinte, precum si in cazul altor cladiri cu mai multe etaje cu alta destinatie, cu exceptia ultimului etaj. In diferite alte tari exista norme care stabilesc zonele de pe fatade in care se pot amplasa cosuri ventuza. Multi dintre fabricantii de centrale termice evita discutarea acestor probleme declarand ca produsele lor se adreseaza locuintelor individuale, nu blocurilor de apartamente.

    

Firma Delivery executa service centrale termice Junkers, Bosch, Buderus, Ariston si lucrari de instalatii sanitare, termice in judetul Covasna .